Najbolji Besplatni Cloud Servisi Za Čuvanje Datoteka

Cloud servisi su jako korisni, praktični i jednostavni za korišćenje. Većina nas čuva sve podatke (slike, video zapise, dokumenta, muziku itd) u svom računaru, laptopu, cd-u, ili prenosivom hard disku/memoriji. Ukoliko se pokvari hard disk, izgubimo usb fleš momoriju ili CD, gubimo podatke bez povratka. Cloud servisi takođe ne garantuju 100% da će zauvek Vaši podaci ostati na njima, ali je jako mala verovatnoća da se kompanija kao što je npr. Google ili Microsoft ugase.

Koje su prednosti cloud servisa?

 1. Besplatni su u okviru besplatnog prostora, ili jako povoljni ukoliko želite više prostora, i koštaće Vas daleko manje nego da kupite veći hard disk.
 2. Podacima možete pristupiti sa bilo kog računara, telefona ili tableta, bilo gde da se nalazite na svetu. Skoro svaki cloud servis ima svoju Android/iOS ili Windows aplikaciju, tako da možete vrlo lako uploadovati datoteke iz telefona ili tableta ili vršiti razmenu na relaciji telefon-računar-tablet.
 3. Sigurnost – mnogo je veća verovatnoća da izgubite podatke čuvanjem u računaru, telefonu, usb memoriji nego na oblaku. Takođe je sa cloud servisom manja šansa da Vam neko “ukrade” podatke (osim ako niste dali svoju šifru drugima).

U ovom članku ćemo uporediti nekoliko poznatih i manje poznatih cloud servisa.

1. Google Drive

 

U Google Drive-u je moguće uploadovati sve vrste datoteka. Besplatni plan dolazi sa 15GB prostora, ukoliko kao ja imate 2 Google naloga, imate 30GB, što je dovoljno za prosečnog korisnika. Google drive-u možete pristupiti direktno: https://www.google.com/drive, preuzeti PC, iOS ili Android aplikaciju na sledećoj adresi: https://www.google.com/drive/download  Ukoliko Vam je 15GB nedovoljno prostora, Google nudi dodatni prostor;

 • 100 GB $2,99/mesečno
 • 1 TB (1000GB) za $9.99 mesečno

 

2. Mega

 

Ova kompanija sa Novog Zelanda, osnovana 2013. godine, nudi korisnicima 50GB besplatnog cloud prostora. Mega pruža svojim korisnicima deljenje download linkova, veliku brzinu upload-a, kao i veliki stepen bezbednosti. Dostupne su aplikacije za sve 4 poznate mobilne platforme – Android, iOS, Windows, BlackBerry.

Ukoliko želite nadogradnju prostora, Mega nudi prostor do 4 Terabajta.

 • 200GB/$4.99 mesečno
 • 500GB/$9.99 mesečno
 • 2TB/$19.99 mesečno
 • 4TB/$29.99 mesečno

 

3. Microsoft OneDrive

 

Microsoft OneDrive (nekadašnji SkyDrive) je servis koji daje 5GB prostora svojim korisnicima uz mogućnost proširenja. Dostupne su aplikacije za Android, Windows i iOS mobilne platforme. Automatski upload datoteka ukoliko koristite Windows 10, obaveštenje ako neko izmeni dokument unutar oblaka, su samo neke od opcija koje pruža OneDrive. Proširenje je moguće do 5TB.

 • 50GB/$1.99 mesečno
 • 1TB/$6.99 mesečno
 • 5TB/$9.99 mesečno

 

4. MediaFire

 

Sa preko 50 miliona korinika, ova kompanija sa tradicijom nudi korisnicima 10GB besplatnog prostora i limit od čak 4GB po jednom fajlu. Dostupne su aplikacije za sve mobilne operativne sisteme. Proširenje je moguće do neverovatnih 100 Terabajta!

 • 1TB/$3.75 mesečno, 20GB limit po fajlu
 • 100TB/$40 mesečno, 20GB limit po fajlu

 

5. pCloud

 

Ovaj servis će Vam za skladištenje muzike, filmova, video snimaka, dokumenata i ostalog ponuditi 20GB prostora u okviru besplatnog plana. Aplikacije su dostupne za Android, iOS i Windows telefone. Takođe su dostupni programi za Windows, Mac i Linux platforme.

 • 50GB/$3.99 mesečno
 • 2TB/$7.99 mesečno

 

6. Degoo

 

Švedska kompanija Degoo je apsolutni pobednik kada je u pitanju besplatan prostor. Čak 100GB je dostupno svakom novom registrovanom korisniku u free planu. Aplikacije su dostupne za sve 3 poznate mobilne platforme. Proširenje je moguće na sledeće načine:

 • Ukoliko pozovete prijatelja putem email-a, dobijate 3GB po prijatelju, limit je 500GB.
 • 2000GB/$9.99 mesečno ili $95.88 godišnje(ušteda 20%) ili $239.40 za period od 5 godina(ušteda 60%).

 

Ukoliko Vam se dopao tekst, možda Vam se dopadne i sledeće:

Kako poslati veliki fajl mailom – do 20GB

Vratite obrisane fajlove iz kompjutera, SD kartice ili USB memorija

 

 

Pridružite se diskusiji