Kako očistiti kompjuter ili laptop od virusa

Posećivanjem “sumnjiih” sajtova, skidanjem raznih programa, krekova, igrica, uzimanjem inficiranih USB fleš drajvova, u sistemu se nakupe virusi koji umeju prilično da uspore rad sistema, što može biti veoma iritantno. Ukoliko imate sreće pa “naletite” na neki ozbiljniji virus, može se desiti da Vam zaključa ceo sistem ili sve datoteke na njemu. Postoje virusi “kradljivci” koji beleže sve što otkucate na tastaturi, tako da vrlo lako mogu Vaše lozinke biti kompromitovane, ili brojevi kreditnih kartica, ukoliko koristite online plaćanje. Za potpuno čišćenje, ponekad je neophodna reinstalacija celog sistema. Ponekad je šteta koju virusi za sobom ostave nepopravljiva ili jako teško popravljiva, tako da je lakše “oboriti” sistem i instalirati novi.

U sledećih nekoliko koraka ću Vam pokazati kako da se bez stručne pomoći, sami rešite virusa.

 

Kako potpuno očistiti kompjuter/laptop od virusa

 

Prvi korak je provera sistema i uklanjanje svih virusa, trojanaca, crva, adware-a, itd, štetnih programa itd. Vrlo često se dešava da su uzrok sporog rada sistema upravo same infekcije. Za potpuno čišćenje i uklanjanje virusa, preporučujem sledeće programe:

  1. Malwarebytes Anti-Malware – Nakon preuzimanja programa, instalirajte program, kliknite na Update, zatim na Full Scan, kako biste skrenirali ceo sistem. Nakon završenog skeniranja, biće Vam ponuđeno da obrišete sve pronađene infekcije, zatim restartujte sistem.
  2. KasperskyVirus Removal Tool – Kada je reč o Kaspersky kompaniji, ne treba se puno govoriti. Ovo je besplatni “alat” proizveden samo za uklanjanje virusa, nakon toga se briše.

  3. AdwCleaner – Program kojim ćete se rešiti gotovo svih manje opasnih ali dosadnih i nepoželjih programa, kao što su adware-i, toolbar-ovi, browser extensions itd. Kliknite na Scan, zatim Clean. Restartujte sistem.
  4. Hitman Pro – Portable program koji je veoma moćan u pronalaženju i čišćenju virusa. Aktivirajte 30 dana trial period, dovoljno da očistite sistem.
  5. Norton Power Eraser – mali ali veoma snažan program.
  6. Kaspersky TDSSKiller – Nakon svih ovih “čišćenja” ostaje samo da proverite da Vam se u sistem nije “ušunjao” neki od TDSS rootkit virusa, veoma napredih, sofiscitiranih, koje je ponekada veoma teško ukloniti. Ja sam do sada sa ovim alatom imao dobre rezultate. Skenirajte sistem, za nekoliko sekundi ćete dobiti rezultate. Ukoliko je infekcija prisutna, obrišite je, restartujte sistem, pa ponovo uradite još jedno kontrolno skeniranje.

 

Šta raditi nakon čišćenja?

  • Nakon čišćenja, jako bitna stvar jeste da zaštite sistem nekim od dobrih antivirus programa. Za više informacija pogledajte moju temu:

Koji je najbolji antivirus program za računar

  • Virusi za sobom često ostavljaju štetu. Nekada se dogodi da internet više ne radi, ukoliko se to dogodi, pogledajte sledeću temu:

Internet ne radi na kompjuteru – Mogući problemi i rešenja

Nadam se da Vam je tekst bio od pomoći! Ukoliko Vam se dopao tekst, molim Vas da ga podelite na Facebook ili Twitter. Meni će pomoći u daljem širenju bloga, a drugima možda pomogne da se reše upornih i dosadnih računarskih virusa.

Pridružite se diskusiji